Fjällräven Classic Zweden 2014

Fjällräven classic Zweden 2014

Na mijn fantastische Fjällräven Classic in Denemarken, gingen Peter en ik in augustus naar Kiruna voor mijn eerste Fjällräven Classic in Zweeds Lapland. Het land van de Sami, een van oorsprong Nomadisch volk dat leeft in Lapland. 100 km boven de poolcirkel, wandelden wij in 5 dagen 110 km van Nikkaluokta naar Abisko. Als we in de bus zitten vanuit Kiruna naar het startterrein in Nikkaluokta wordt ik toch wel nerveus. Kan ik dit wel? In 5 dagen met een volle rugzak 110 km wandelen. Als ik eenmaal ben gestart kan ik niet meer terug. Wij zitten in de 1ste startgroep, van 250 deelnemers. Bij de start worden we toegezongen door een Sami vrouw die ons een voorspoedige reis toewenst. 

Mijn rugzak is mijn thuis voor onze de komende dagen. Voor onze Classic Denemarken hebben we een 2-persoons Hilleberg Anjan GT tent gekocht. Maar 2,2 kg huis! Samen met mijn matje, slaapzak tot min 5 graden en mijn kleding, verpakt in waterdichte zakken. Je moet er niet aan denken dat als je je tent nat moet inpakken en dat alles in je rugzak ook nat wordt. Want geloof me, slapen in een natte slaapzak is geen pretje. Daarnaast nog voor 3 dagen expeditie voeding, repen en zakken met noten, vormen de basis van onze maaltijden de komende dagen. Er zullen maar een paar hutten zijn waar we eten bij kunnen kopen en Peter heeft me geleerd dat je altijd moet zorgen dat je een dag extra eten bij je hebt. We hebben één geluk. Op deze tocht kun je gewoon uit de stromende beken drinken, waardoor je niet constant moet zorgen dat je minimaal 3 liter water bij je hebt. Dit scheelt toch weer wat kilo's in je rugzak. Eindelijk op pad!

We lopen westelijk, eerst door een berkenbos, waarbij de berken door de noordelijke ligging niet hoger zijn als een meter of 3. Mijn rugzak voelt wat onwennig en mijn voeten doen nu al zeer, maar wat geniet ik van deze overweldigende natuur. Geen wegen, dus geen auto's, alleen maar een lange rij wandelaars met een rugzak op hun rug, met daaraan een oranje tag, zodat je in noodgevallen zichtbaar bent vanuit de lucht. Geen lucht-, licht- of geluid vervuiling, puur natuur! De paden zijn goed begaanbaar en we genieten van de stilte. Na zo'n 6 km komen we bij een prachtig meer, waar zich een 'Lapdonalds' bevindt, waar we een heerlijke wrap met rendiervlees bestellen. Even pauze, de rugzak af en de voetjes even rust geven. Inmiddels is het lint met wandelaars behoorlijk uit elkaar getrokken en krijgen we steeds meer het gevoel dat we alleen op de wereld zijn. Na een half uur hangen we de rugzakken weer om en lopen we verder langs het meer. Na het meer wandelen we langzaam omhoog het berkenbos uit en komen na nog zo'n 12 km in Kebnekaise, onze laatste stop in de nog relatief bewoonde wereld. Hier in het fjällstation (berghut) is nog stromend water en gewone toiletten. Het is inmiddels etenstijd en we besluiten hier onze eerste expeditie maaltijd te maken en na het eten nog een kilometer of 3 door te lopen, alvorens we ons kampement maken. Bizar hoe zo'n expeditie maaltijd na 18,82 km wandelen smaakt. We slaan voldoende water in om de avond en nacht door te komen, hierdoor hoeven we niet perse bij een rivier te kamperen.  Inmiddels laten we de boomgrens achter ons en wandelen we door relatief smal dal met links en rechts van ons bergen. Voor ons loopt het kronkelend pad steeds meer omhoog en zien we een lang lint wandelaars met oranje tags aan hun rugzakken. We wandelen door tot een uur of 8 's avonds. Ik ben ieder gevoel voor tijd inmiddels kwijt omdat in deze tijd van het jaar de zon bijna niet meer onder gaat, zo'n 100 km boven de Poolcirkel. Alleen de vermoeidheid in mijn lichaam en de pijn aan mijn voeten maken mij duidelijk dat het genoeg is geweest voor vandaag. gedeeltelijk over het Kungsleden Trail, door een drassig gebied, waardoor gebruik wordt gemaakt van plankenpaden. Een prachtig heuvelachtig gebied met veel bosbessenstruiken en rivieren waar je nog gewoon uit kunt drinken. 

Share by: